Saturday, September 4, 2010

MINGGU 8: JURNAL REFLEKSIAssalamua'laikum dan salam sejahtera...

Bahang Hari Raya, sudah makin terasa. Tetapi, tanggungjawab, tetap mesti dilaksanakan sungguhpun UPSI telah mula bercuti. Untuk entri bagi minggu ini, iaitu Jurnal Refleksi Minggu 8, tajuk yang akan dibincangkan adalah berkaitan Menora. Apa yang saya tahu, Menora adalah sejenis persembahan berbentuk ritual, hiburan dan perubatan. Tetapi di Kelantan, amalan berbentuk hiburan dan perubatan masih lagi dipersembahkan. Perkara baru yang saya dapat adalah selain di Kelantan, Menora juga ada terdapat di Kedah. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Menora, semuanya disediakan seperti di bawah.


MENORAMenora adalah sebuah persembahan dari kategori dramatari iaitu gabungan drama dan tarian. Menora bermaksud pembaca puisi, pemimpin kumpulan, pelakon dan penari kumpulan tersebut. Persembahan Menora berkisah dari kitab Mahabrata yang mempunyai sebanyak 12 buah kisah asal. Persembahan Menora juga berunsurkan jenaka. Tetapi, ianya juga ada berunsur animisme selain bertujuan untuk perubatan.

Sejarah Menora

Sehingga kini, banyak pendapat berbeza yang menyatakan tentang sejarah Menora. Ada yang mengatakan Menora berasal dari Songkla, Thailand, dan ada pula yang menyatakan ianya berasal dari Narathiwat.

Pendapat pertama, Su Choon mengatakan, sebelum sampai ke Tanah Melayu, Menora berasal dari Songkla, Thailand. Pada masa itu, Menora sangat terkenal di selatan Thailand. Menurut Su Choon, Menora berasal dari Kerajaan Legor iaitu di sebelah selatan Siam dan utara Tanah Melayu. Setelah orang-orang Utara mula menguasai Menora pada tahun 1250, kerajaan Legor mula hilang.

Pendapat kedua, En. Mohamed Tharuwat, seorang aktivis Menora mengatakan, Menora berasal dari Narathiwat dan ianya adalah milik Malaysia sehingga kini. Beliau juga mengatakan bahawa kisah Menora adalah berkaitan 12 buah kisah yang diintripetasikan oleh Putera Thep iaitu anak Puteri Sri Mala. Sehingga kini, Menora masih lagi aktif di Malaysia terutama di Bachok dan Tumpat, Kelantan. Jika dahulu, persembahan Menora disertakan bersama mentera dan banyak dipersembahkan mengikut cara Buddha di Istana. Ini kerana, Menora telah wujud sebelum kedatangan Islam lagi. Tetapi kini, Menora hanyalah sebuah persembahan hiburan di Kelantan da adakalanya dipersembahkan untuk tujuan perubatan sahaja.

Aktivis Menora - En. Mohamed Tharuwat

Cerita dan Watak

Cerita dan watak Menora juga adalah berbeza kerana ianya mempunyai ramai pendapat. Tetapi yang pasti, Menora adalah bermula dari Istana, iaitu Raja Saifafat, permaisurinya Sri Mala, dan puterinya. Pada suatu hari, puteri bermimpi sedang menari dan bermain muzik. Kemudian, datang dewa ke dalam mimpinya. Setelah sedar, puteri mendapati dirinya mengandung biji teratai. Raja sangat murka dan telah menghanyutkan puteri dengan rakit ke Pulau Kachang. Setelah melahirkan, puteri menamakan anaknya sebagai Putera Kumar Noi. Setelah meningkat dewasa, puteri mengajar anaknya menari. Mereka juga keluar dari pulau untuk mengadakan persembahan dan mencari datuknya. Kemudian, persembahannya menjadi tersohor terutamanya di istana-istana. Setelah mengetahui bahawa putera tersebut adalah cucunya, raja sangat gembira dan memberi gelaran serta persalinan Diraja kepada cucunya. Akhirnya, mereka tinggal di istana dan hidup bahagia.

Watak-Watak dalam Menora

Watak Lelaki (watak utama):-
i. Perwira
ii. Seri Kandi
iii. Pak Sitong

Watak Perempuan - dimainkan oleh lelaki berambut panjang

Penari - lelaki dan perempuan (Kelantan dan Kedah), perempuan sahaja (Thailand)

Watak Dayang - Inang

Watak Perang - pengasuh dalam istana yang memakai topeng

Pakaian Menora

Pelakon lelaki
- baju berlengan pendek
- berseluar panjang berwarna-warni
- kecopong atau Cha-Da (mahkota tinggi)
- skaf merah
- tali pinggang atau Khem Khat
- berselendangkan kain atau Sang Wan (dipakai pada bahu kanan)
- bersarung kaki
- bersayap
- rantai
- sarung kuku atau Canggai (panjang dan melenting)

Pelakon perempuan
- hampir sama dengan lelaki, tetapi tidak memakai kecopongPeran
- bertopeng
- berselendang atau phakomaAhli muzik
- berpakaian bebas

Pakaian Menora Pada Masa Kini (mengikut peredaran zaman)


Pakaian Menora Negeri Melaka


Pakaian Menora Negeri Kelantan


Perbezaan antara Kecopong Melayu dan Kecopong Siam


Kecopong Melayu

- Mempunyai pom-pom
- Menara yang berbentuk bulat
- Mempunyai subang dan telinga


Kecopong Siam

- Tidak mempunyai pom-pom
- Bertingkat-tingkat
- Menara tajam seperti pucuk rebung


Lain-lain KecopongAdat Buka Panggung

Sama seperti adat buka panggung Makyung, iaitu mengadap rebab, Menora juga mempunyai adat-adat yang harus dipatuhi iaitu adat buka panggung. Panggung khas yang berbumbung harus didirikan di atas tanah. Sebelum upacara buka panggung, bahan-bahan seperti ini haruslah disediakan. Bahan-bahan tersebut adalah seperti:-
1. Colok
2. Pulut kuning
3. Darah binatang
4. Beras
5. Sirih
6. Pengeras sebanyak Rm2.25 - bergantung kepada pemain

Pantang Larang Menora

Setiap permainan mempunyai pantang larang tertentu dan perlu dipatuhi oleh setiap penari. Sebagai contohnya, barang-barang yang digunakan seperti topeng, kecopong dan lain-lain perlulah disimpan di tempat yang dikhaskan kerana dikhuatiri 'semangat' akan mengganggu persembahan.

Alatan Muzik Menora

1. 1 Geduk
2. 1 Canang
3. 1 Pi Nai
4. 2 Gedombak
5. 1 Cerek
6. 1 Kesi

- Pinai

- Cerek

Kedudukan Alat Muzik Dalam MenoraTarian dan Lagu Menora

Menurut En. Tharuwat, Menora datang bersama dramatari. Ianya menggunakan tari gerak Theng Khe (tikam buaya) dan Klong Hong (tangkap geruda) , Kreng Ton serta 12 gerak tari asal iaitu Gerak Tari Burung Kinaree, Gerak Tari Masuk, Tarian Penjuru Besar (Gerak Tari Jalan Angsa), Tarian Penjuru Kecil (Gerak Tari Gajah) dan Gerak Tari Labah-labah.


* Buat pensyarah SMP2252 yang dikasihi, En. Amran, pensyarah-pensyarah Muzik, kawan-kawan dan yang mengenali diri ini, Selamat Hari Raya diucapkan. Moga Syawal kali ini memberi 1000 keberkatan buat kita semua. Selamat Hari Raya Aidilfitri.

Teruskan Membaca...
 

Blog Pelajar Kumpulan A

Blog Pelajar Kumpulan B

Blog Pelajar Kumpulan C

SMP2252 SURIANI Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template