Sunday, October 31, 2010

MINGGU 13: JURNAL REFLEKSIAssalamua'laikum dan Salam Sejahtera...

Untuk pengetahuan semua, minggu ke-13 merupakan minggu yang terakhir bagi sesi pembelajaran subjek Malaysian Traditional Music - SMP2252. Selama 14 minggu mempelajarinya, banyak ilmu yang baru dapat di kongsi. Selain itu, subjek ini juga telah berjaya menjadikan teknologi sebagai bahan asas di dalam sesi P&P. Baik dari segi penggunaan IT seperti Blog, Youtube, Facebook dan sebagainya. Pada awalnya, saya merasakan amat membebankan memandangkan setiap minggu kita harus mengemaskini blog individu masing-masing. Tetapi kini, semuanya menjadi satu rutin dan kebiasaan. Saya amat yakin, selepas ini, saya pasti akan merindui segala rutin yang telah di buat selama 14 minggu ini. Syabas diucapkan kepada
En.Amran Aris, selaku pensyarah subjek Malaysian Traditional Music - SMP2252.


Tarian Singa

Seperti tarian-tarian lain yang ada di Malaysia, tarian singa juga merupakan sebuah tarian adat warisan tradisional kaum Cina. Yang menariknya, para penari akan meniru lenggok pergerakan singa apabila menarikan tarian ini. Tarian ini juga dilengkapi dengan kostum singa.

Di dalam Tarian Singa, dua orang pemain akan memainkan di bahagian hadapan kostum singa dengan menggerakkannya. Sama juga pada bahagian belakang di mana pasangan penari akan memainkan bahagian belakang kostum singa. Sepanjang tarian ini dipersembahkan, masyarakat Cina amat mempercayai bahawa penggunaan alat muzik seperti gong, dram dan mercun akan membawa ong (tuah).

Di setiap negara Asia, corak dan bentuk Tarian Singa adalah berbeza. Terdapat
dua Tarian Singa yang popular iaitu Tarian Singa Utara dan Tarian Singa Selatan. Menurut sejarah Tarian Singa, tarian ini telah dianggap sebagai pelindung kepada kebanyakkan adat orang Asia yang berketurunan Cina. Ianya juga dipercayai telah bermula lebih 1000 tahun yang lalu. Di Malaysia, Tarian Singa telah bermula pada abad ke-19 oleh penghijrahan masyarakat Cina dari negara China. Ianya dipersembahkan ketika perayaan Tahun Baru Cina.

Tarian Singa Utara dan Tarian Singa Selatan membawa pengertian yang berbeza. Tarian Singa Selatan lebih membawa kepada perlambangan alam sekitar. Ianya dipersembahkan sebagai istiadat upacara membuang semangat jahat dan meminta tuah. Dari sudut penceritaan pula, Tarian Singa Selatan membawa cerita tiga wilayah (Three Kingdoms). Tarian Singa Utara pula digunakan sebagai hiburan diraja. Ianya lebih bersifat pementasan akrobatik.


Alat Muzik


Gambar 1 :Luo (gong)

Luo adalah gong gangsa yang berbingkai nipis. Permukaannya rata dan leper dipukul dengan kayu pemukul. Alat ini digantung. Pemain akan meletakkan satu tangan di bahagian belakang untuk mengawal bunyi yang dihasilkan semasa alat ini dimainkan.


Gambar 2 : Bo

Merupakan simbal yang diperbuat daripada gangsa. Alat ini dipegang dan dipukul bersama oleh pemain.


Gambar 3 : Gendang (Chebagu)

Merupakan gendang besar berbentuk tong dan hanya mempunyai satu permukaan kulit pada bahagian atas yang dipakukan pada badan kayu dan paku besi. Di dalamnya terdapat beberapa dawai yang memberikan ton warna yang berlainan.Muzik genderang yang bermeter duple dan bertektur. polifoni. Corak gendangnya berhubungkait dengan gerakan singa. Lagu 'Gendang 7 Bintang' telah mengiringi Tarian Chai Ching.

Muzik tarian singa dibahagikan kepada 5 bahagian mengikut gerakan singa.

*
Kemunculan singa - titiran
*
Singa menyembah - titiran
*
Singa berjalan - irama bertitik
* Singa menjumpai makanan - titiran

*
Ulang 1 dan 3Video 1 : Tarian Singa


Terima Kasih...

Teruskan Membaca...
 

Blog Pelajar Kumpulan A

Blog Pelajar Kumpulan B

Blog Pelajar Kumpulan C

SMP2252 SURIANI Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template