Thursday, October 7, 2010

MINGGU 11 : JURNAL REFLEKSISelamat sejahtera, salam perpaduan dan salam 1 Malaysia....
Assalamua'laikum dan Salam Sejahtera...

Pada minggu ini, penulisan jurnal refleksi sudah masuk minggu ke-11. Banyak yang telah dipelajari dan peningkatan dalam penulisan jurnal refleksi juga semakin baik. Pada minggu-minggu terakhir kuliah pada semester ini, kita semua semakin sibuk dengan tugasan-tugasan yang perlu dihantar. Walauapapun, penulisan jurnal refleksi harus diutamakan.


Pembentangan pada minggu ini adalah bertajuk Wayang Kulit. Pembentangan Wayang Kulit merupakan salah satu pembentangan yang ditunggu-tunggu kerana ianya menjanjikan sesuatu yang menarik yang pasti dapat dikongsikan bersama. Tekaan saya sangat tepat kerana pada minggu ini, pelajar tidak hanya mendengar pembentangan berkaitan Wayang Kulit sahaja, malah, kita semua juga bertuah kerana berpeluang melihat secara langsung persembahan wayang kulit yang dikendalikan oleh beberapa orang pelajar junior Pendidikan Muzik. Jutaan terima kasih dan syabas buat mereka kerana memberikan persembahan yang sangat menarik. Kami semua juga dapat merasai sedikit-sebanyak pengalaman menonton Wayang Kulit secara langsung di sini.

Wayang Kulit

Persembahan Wayang Kulit Kelantan yang dipersembahkan oleh pelajar junior Pendidikan Muzik boleh dianggap berjaya kerana mereka berani untuk mempersembahkannya di khalayak ramai. Persembahan yang ditunjukkan sangat menarik dan tersendiri. Bahasa yang digunakan juga tetap menggunakan bahasa yang sama iaitu bahasa dialek Kelantan. Persembahan yang ditunjukkan juga berunsur komedi dan rata-rata amat terhibur dan ketawa walaupun ada diantara pelajar tidak memahami maksud dialek yang dipersembahkan. Syabas diucapkan kepada pelajar yang memegang karakter Tok Dalang kerana berjaya membawa banyak watak dengan pelbagai cara dan gaya intonasi yang berbeza. Bukan senang untuk melakukannya, bukan? Syabas juga buat pemuzik-pemuzik yang menjadi 'backup' untuk persembahan Wayang Kulit ini.

Secara keseluruhannya, pembentangan dan persembahan kumpulan ini sangat menarik dan menyeronokkan. Saya dan rakan-rakan amat terhibur dengan hasil yang ditunjukkan. Harapan saya agar warisan Wayang Kulit akan diteruskan dan tetap mendapat tempat di hati golongan-golongan muda yang mempunyai bakat yang mendalam seperti mereka yang membuat persembahan pada hari ini. Diharap minat anda tidak sampai di sini sahaja dan akan diteruskan serta dikembangkan sehingga ke satu tahap yang lebih selesa. Sama-samalah kita memartabatkan seni warisan Wayang Kulit agar ianya terus kekal.
Sekian, terima kasih.

Teruskan Membaca...
 

Blog Pelajar Kumpulan A

Blog Pelajar Kumpulan B

Blog Pelajar Kumpulan C

SMP2252 SURIANI Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template